Segelflyg Blue Phoenix (byggsats)


Under vintern 2007-2008 byggde vi ett Blue Phoenix segelflyg. Segelflyget flyger/glider mycket bra. Ritningen och byggbeskrivningen som kom med i byggsatsen var bra formulerad och enkel att förstå.

Bilder från byggets gång:


Grunden till stabben är nålad och limmad.


Stabben klar, väntar på att bli klädd. 


Stjärtfenan.


Vinghalvorna börjar ta form.


Här har vi börjat att klä flyget.


Bara fenan och sidorodret kvar att klä.


Radioinstallationen färdig.


Flyget färdigt.

Film från första flygningen finns att se här: 
http://zrcaland.blogg.se/2008/august/bogsering-av-segelflyg.html

Jag har nu förstorat sidorodret efter att jag märkte att det var för litet. Blue Phoenix har inte skevroder, utan bara höjd- och sidoroder, därför har jag nu förstorat sidorodret mer än dubbelt större än det förra! Detta kommer att ge segelflyget mycket bättre svängförmåga vid låga farter, t.ex. vid landning.Enkelt och effektivt släpp för segelflyg!

Nu kan vi visa vår utlösningsmekanism efter att vi testat den.

Kraven var: enkel, funktionssäker, lätt att montera, lätt att använda och låg kostnad. Den uppfyller samtliga. Vårt släpp är gjort för små segelflyg så för större flyg måste den naturligtvis dimensioneras upp. En liten trevlig bieffekt är att glasfiberröret samtidigt fungerar som en bra landningsskena så att du undviker skador på kroppens undersida!


Material:
Glasfiberrör 7 mm i lämplig längd för segelflygskroppen
E-Sky 8 g servo eller motsvarande
En bit 1 mm pianotråd
En klick epoxylim
Pris ca 8 €
Monteringstid ca en timme


Börja med att fästa glasfiberröret med epoxylim på kroppens undersida, från nosen och en liten bit förbi den plats som servot placerats på (vi har alla servon i tyngdpunkten). Fäst servot inne i planet och markera den punkt där pianotråden skall stickas ner genom kroppen och glasfiberröret. Borra ett 1,5 mm hål genom glasfiberröret och kroppen. Gör en z-bockning på pianotråden, fäst den i servoarmen och stick ner den i hålet från insidan. Ställ in servot så att pianotråden i sitt nedersta läge sticker ut 2 mm utanför glasfiberröret och i sitt övre läge lämnar röret fritt för bogserlinan att trädas i och låsas.


Sedan är det bara att framifrån träda i en ögla av bogserlinan och föra ner servot i bottenläge så att pianotråden fungerar som en låssprint.

Ja, det var det hela. Vi har testat funktionen åtskilliga gånger på byggbordet och nu även i luften under bogsering och det funkar perfekt. Och priset är som sagt överkomligt ...


// ZRC Åland/Oscar

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0